ANP28 nov '12 08:09Aangepast op 28 nov '12 08:39

'Lagere opening AEX verwacht'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Beleggers blijven langs de zijlijn doordat de Amerikaanse politici weinig vooruitgang boeken met het oplossen van de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten.

,,De AEX opent ongeveer een half punt lager in navolging van de koersverliezen in Azië en op Wall Street. De 'fiscal cliff' blijft boven de markt hangen en er zal naar verwachting weinig risico worden genomen totdat er een oplossing is gevonden voor deze dreigende begrotingscrisis in de VS'', aldus marktanalist Derek Tol van IG Netherlands.

De Democratische leider Harry Reid van de Amerikaanse Senaat uitte dinsdag zijn teleurstelling over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen over de aanpak van de staatsschuld. Als de Democraten en de Republikeinen voor het einde van het jaar geen compromis vinden dan treden automatisch bezuinigingen in werking.

Belastingverhogingen

Deze automatische bezuinigingen maken samen met honderden miljarden dollars aan belastingverhogingen deel uit van de fiscal cliff. Economen voorzien een nieuwe recessie in de Verenigde Staten als de maatregelen begin volgend jaar allemaal in werking treden.

De bezorgdheid over de fiscal cliff zorgde woensdag in het Verre Oosten ook voor verliezen op de beurzen. De Nikkei in Tokio eindigde 1,2 procent lager en staakte daarmee een vierdaagse winstreeks.

Verliezen

Dinsdag zorgde de dreigende begrotingscrisis al voor verliezen op Wall Street. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 12.878,13 punten. De S&P 500-index daalde 0,5 procent tot 1398,94 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 2967,79 punten.

De Europese beurzen wisten zich eerder op de dag wel op te trekken aan de Griekse deal. De AEX-index eindigde 0,6 procent hoger op 332,92 punten en de MidKap-index steeg 0,6 procent tot 519,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen respectievelijk 0,2 en 0,6 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd sloot.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2915 dollar waard, tegen 1,2937 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 87 dollar per vat. Brentolie klom 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen