ANP27 mrt '12 19:20

Nederlandse F-16's gooien bommen in Farah

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse F-16's hebben zaterdag in het westen van Afghanistan een aantal bommen afgeworpen om een aanval van Afghaanse opstandelingen op een Italiaanse legerbasis te stoppen. Het was de eerste keer dat de gevechtsvliegtuigen wapens hebben ingezet sinds ze in Mazar-e-Sharif in het noorden van het land zijn gestationeerd om de politietrainingsmissie te ondersteunen.

Dat heeft een woordvoerder van Defensie dinsdag gezegd. De F-16's waren in de lucht voor een reguliere missie toen ze opdracht kregen te assisteren bij de actie tegen de gewelddadigheden bij de Italiaanse voorpost in de westelijke provincie Farah, bij de grens met Iran. Die basis werd door opstandelingen beschoten met mortiergranaten. Daardoor kwam een Italiaanse militair om het leven. Vijf anderen raakten gewond.

De Nederlandse F-16's, die sinds november vanuit Mazar-e-Sharif opereren, kwamen in actie op verzoek van de Italianen. De coalitietroepen deden de afgelopen maanden vaker een beroep op de Nederlanders om in urgente gevallen te assisteren, maar daarbij was het niet nodig wapens in te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen