ANP30 dec '12 09:10

Veel nieuwe werken in Nieuwjaarsconcert

ANP Kippa
ANP Kippa

WENEN (ANP) - De vele Nederlanders die elk jaar het Nieuwjaarsconcert in Wenen volgen, zullen dit jaar hun oren mogelijk niet geloven. Liefst 11 van de 16 composities die de Wiener Philharmoniker in de grote zaal van de Musikverein in de Oostenrijkse hoofdstad uitvoert, zijn nog nooit tijdens het concert te beluisteren geweest. Het einde is traditioneel: de wals An der schönen blauen Donau en de Radetzkymars.

Dirigent is voor de tweede keer de Oostenrijker Franz Welser-Möst. Hij leidde het orkest ook 2 jaar geleden. De dirigent spreekt van een ,,ontdekkingsreis, een zeer subtiel programma'', met een zwaar accent op werken van Josef Strauss, de broer van de veel bekendere Johann Strauss jr.

Het orkest brengt een eerbetoon aan twee componisten van wie volgend jaar wordt herdacht dat ze 200 jaar geleden zijn geboren. Van de Duitser Richard Wagner klinkt een voorspel uit de opera Lohengrin en van de Italiaan Giuseppe Verdi wordt balletmuziek uit zijn opera Don Carlo uitgevoerd. Het concert wordt dit jaar in 81 landen rechtstreeks uitgezonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen