ANP31 okt '12 19:58Aangepast op 31 okt '12 20:21

'Spaanse Banco Popular kan zonder staatshulp'

MADRID (AFN) - De Spaanse banken Banco Popular en Ibercaja hebben waarschijnlijk geen staatsteun nodig om aan de strengere Europese kapitaalregels te voldoen. Zeker vier andere banken moeten vermoedelijk wel aankloppen bij de regering. Dat meldde de Spaanse centrale bank woensdag.

Onderzoeksbureau Oliver Wyman onderzocht eerder dit jaar van een groot aantal Spaanse banken of hun kapitaalbuffers groot genoeg waren. Afgezien van de banken die al noodgedwongen zijn genationaliseerd, bleek nog een aantal van de onderzochte banken extra kapitaal nodig te hebben.

De banken dienden herstelplannen in en die heeft de Spaanse centrale bank onderzocht. De voorstellen van Banco Popular en Ibercaja zijn goedgekeurd. Banco Mare Nostrum, Caja3, Ceiss en Liberbank redden het zeer waarschijnlijk niet op eigen kracht.

Europese noodleningen

Uit de analyse van Oliver Wyman bleek dat alle Spaanse banken samen een kleine 60 miljard euro nodig hebben om weer voldoende bestand zijn tegen toekomstige tegenvallers. Hoe veel van dat bedrag voor rekening komt van de Spaanse regering, is tot dusver echter onduidelijk.

Voor de herkapitalisatie van noodlijdende Spaanse banken staat 100 miljard euro aan Europese noodleningen klaar. Spanje heeft daar tot nu toe nog geen gebruik gemaakt omdat het eerst moet vaststellen hoe veel geld daadwerkelijk nodig is. Het rapport van de centrale bank is een stap in dat proces.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen