ANP7 mei '12 12:05

Beurzen verwerken verkiezingsuitslagen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten maandag de forse openingsverliezen terug te dringen. Beleggers verwerkten de verkiezingsresultaten in Frankrijk en Griekenland. Daarbij werd gevreesd dat de huidige uitslagen een bedreiging vormen voor de aanpak van de eurocrisis.

,,Al met al valt de negatieve reactie op de verkiezingsuitslagen mee. Bij de uitslag van de Franse verkiezingen draait het om de invulling van het euro-akkoord, terwijl het in Griekenland draait om het voortbestaan van het euro-akkoord. In Amsterdam is CSM een uitschieter. Het aandeel was vrijdag ook al een opvallende stijger", aldus van fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 299,47 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 500,84 punten dankzij een flinke koerswinst van CSM. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,2 en 0,7 procent. In Londen is de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

François Hollande

In Athene zakte de beurs bijna 7 procent. De huidige coalitiepartners, Nieuwe Democratie en Pasok, werden tijdens de verkiezingen afgestraft voor de draconische bezuinigingen. De traditioneel grootste partijen van het land behaalden geen meerderheid.

In Frankrijk won de socialist François Hollande de presidentsverkiezingen. De nieuwe president heeft aangegeven opnieuw te willen onderhandelen over het strenge Europese stabiliteitspact dat de begrotingstekorten aan banden moet leggen.

Kredietbeoordeling

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de winst van Hollande geen direct effect op de Franse kredietbeoordeling. Op de obligatiemarkten zorgde de verkiezingswinst van Hollande voor weinig reactie. De rente op 10-jarige Franse staatsobligaties stond met 2,85 procent op ongeveer hetzelfde niveau als vrijdag.

De Franse bankaandelen, die eerder op de ochtend onderuit gingen, krabbelden weer op. In Parijs steeg BNP Paribas 1,5 procent en Société Générale won 0,5 procent.

TomTom

In de AEX herstelde ING van een eerder koersverlies en klom 0,4 procent. Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 1 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Navigatiebedrijf TomTom stond onderaan met een koersdaling van 1 procent.

CSM was met een koerssprong van 23 procent de grootste stijger in de MidKap. Het bedrijf liet weten af te willen van Bakery Supplies, de bakkerij-ingrediëntentak. CSM gaat zich richten op de combinatie Purac, het onderdeel voor de productie van melkzuur, en Caravan Ingredients dat speciale ingrediënten produceert.

De euro was 1,3032 dollar waard, tegen 1,3089 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 97,78 dollar per vat en Brentolie daalde 0,4 procent tot 112,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen