ANP22 nov '12 15:46

'Banken krijgen indirect miljardensubsidie'

AMSTERDAM (AFN) - De vier grootste Nederlandse banken ontvangen jaarlijks een verborgen subsidie van tussen de 4 en 12 miljard euro. Dit is het geld dat ze besparen op hun financieringskosten, omdat de Nederlandse Staat garant staat als ze in de problemen komen. Dat schrijft de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen in een donderdag gepubliceerd rapport.

,,Garanties geven is niet gratis'', legt onderzoeker Rens van Tilburg uit. ,,Door de garantie kunnen banken meer risico's nemen en een groter marktaandeel veroveren dan kleinere banken en banken uit landen met een minder solide staatshuishouding.'' Hierdoor wordt volgens hem de concurrentie verstoord.

Ook loopt de Staat een risico. ,,Momenteel liggen de rentes extreem laag, maar onder normale omstandigheden moet de Staat vaak hogere rentes betalen op de eigen leningen, omdat hij garant staat voor de banken'', zegt de onderzoeker.

Scheve ontwikkeling

De voordelen die banken hebben van hun lagere financieringskosten worden volgens hem niet rechtstreeks doorberekend aan klanten. De scheve ontwikkeling van beloningen in de financiële sector ten opzichte van de rest van de economie is daar volgens hem een bewijs van.

Van Tilburg legt uit dat er nog veel onzekerheid is over hoe groot de indirecte subsidie aan banken is. Hij gebruikt voor de berekening dan ook twee verschillende gangbare methodes die uiteenlopende resultaten geven. ,,Voor allebei de cijfers geldt dat het een fors bedrag is. Het ligt tussen tweederde en twee keer de winst van de banken in 2011.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen