ANP24 aug '12 21:33Aangepast op 24 aug '12 22:19

Wall Street hoger de week uit

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als Fed-voorzitter Ben Bernanke zorgde voor een opleving.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent (100,51 punten) hoger op 13.157,97 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent (9,05 punten) tot 1411,13 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent (16,39 punten) tot 3069,79 punten.

Ben Bernanke schreef in een vrijdag naar buiten gekomen brief aan het Amerikaanse Congres dat de Federal Reserve ruimte heeft voor nieuwe stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Opkoopprogramma

Beleggers werden aan het begin van de handelsdag positief verrast door nieuwe geruchten dat de Europese Centrale Bank (ECB) bij een opkoopprogramma overweegt een plafond te stellen voor de rente die zwakke eurolanden moeten betalen.

Hiermee wil de ECB voorkomen dat speculanten profiteren van de hoge rentes die bijvoorbeeld Italië en Spanje momenteel moeten betalen. Een beslissing hierover wordt echter pas bij de volgende beleidsvergaderingop 6 september genomen. Het Duitse blad Der Spiegel schreef eerder al over deze ECB-plannen. De ECB noemde de berichtgeving ,,misleidend''.

Duurzame goederen

Op macro-economisch vlak lieten de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in juli de sterkste groei zien sinds december vorig jaar. De ordertoename viel hoger uit dan verwacht. De groei was vooral te danken aan meer vliegtuigorders. Exclusief transportmiddelen was er sprake van een lichte daling.

Apple won 0,1 procent nadat een rechter in Zuid-Korea concludeerde dat de technologiegiganten Apple en Samsung inbreuk op elkaars patenten hebben gemaakt. Beide concerns zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen. De uitspraak wordt door marktvorsers als symbolisch gezien. Er lopen nog patentzaken tussen de twee ondernemingen in onder meer de Verenigde Staten en Australië.

De euro noteerde een stand van 1,2510 dollar, ten opzichte van 1,2540 ten tijde van het Europese beursslot.

Gerelateerde artikelen