ANP14 mrt '12 11:48

Beurzen zetten opmars voort

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten woensdag de opmars voort te zetten. Positieve uitlatingen van de Federal Reserve (Fed) over de Amerikaanse economie zorgden voor optimisme onder beleggers.

,,De risicobereidheid onder beleggers neemt weer toe doordat de Fed iets positiever is over de economische vooruitzichten. Ook wordt positief gereageerd op de uitkomsten van de stevige stresstest van de Amerikaanse banken. Naast de financials doen ook de cyclische aandelen het weer goed'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 333,49 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 551,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 1,1 procent.

Fed

De Federal Reserve liet dinsdagavond weten steeds meer positieve signalen over de Amerikaanse economie te zien. Ook bleek dat een meerderheid van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten is geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve.

De Europese banken stonden door de succesvolle stresstest van hun Amerikaanse concurrenten in de belangstelling. In Frankfurt klom Deutsche Bank 3,6 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 3,9 procent.

Stijgers

De financiële fondsen ING en Aegon voerden de stijgers aan in de AEX met winsten van meer dan 3 procent. Baggeraar Boskalis, die donderdag de resultaten publiceert, was de sterkste daler met een min van 1,9 procent.

Eon won 6,5 procent in Frankfurt. De Duitse energiegigant zag de nettowinst vorig jaar bijna halveren tot 2,5 miljard euro door kosten voor het sluiten van kerncentrales in Duitsland. De omzet klom wel met ruim een vijfde tot circa 113 miljard euro.

AMG

In de MidKap klom Advanced Metallurgical Group (AMG) 5,8 procent. De producent van specialistische metalen zag de winst en omzet in 2011 sterk stijgen. Voor dit jaar wordt een verdere groei voorzien. AMG deed ook een bod op de resterende aandelen Graphit Kropfmühl die het bedrijf nog niet in handen heeft.

TKH Group noteerde onveranderd. Het technologiebedrijf heeft in 2011 een recordomzet behaald van ruim 1 miljard euro. Gezien de onzekere economische omstandigheden geeft TKH nog geen winstverwachting voor heel 2012 af.

Ctac

Op de lokale markt steeg Ctac 4,4 procent. De ICT-dienstverlener leed vorig jaar een nettoverlies van 12,7 miljoen euro. Ctac waarschuwde vorige week al dat een afschrijving van 11,5 miljoen euro op goodwill zou drukken op het resultaat. Het bedrijf verwacht in 2012 een toename van de autonome omzet en een verbetering van het onderliggend bedrijfsresultaat.

De euro was 1,3087 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 106,60 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 126,17 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen