ANP25 apr '12 09:40Aangepast op 25 apr '12 17:43

'Energierekening consument hoeft niet omhoog'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De energierekening dreigt jaarlijks met 40 euro per gezin omhoog te gaan doordat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) een andere oplossing afwijst. Dat hebben de Consumentenbond en de VEMW (vereniging van zakelijke energieverbruikers) woensdag gezegd in aanloop naar een debat van Verhagen met de Tweede Kamer donderdag.

Energie wordt duurder doordat er kostbare investeringen nodig zijn om nieuwe kolengestookte centrales op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Een groot deel van het bedrag is nodig om overschot van in Nederland geproduceerde stroom te transporteren naar Duitse consumenten. Het totale bedrag kan volgens de Consumentenbond en VEMW oplopen naar 1 miljard euro.

Volgens Verhagen moeten óf de eindverbruikers voor deze kosten opdraaien, óf alle energiebedrijven, dus ook de duurzame. Volgens hem bieden EU-regels geen andere mogelijkheid. Maar de Consumentenbond en VEMW zien een derde uitweg: de rekening neerleggen bij de uitbaters van de kolencentrales. ,,Dat mag ook van Brussel; het vereist alleen een kleine wetswijziging'', aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. Zij wijst erop dat de Kamer in 2009 een motie heeft aangenomen waarin staat dat de consument niet voor de hogere kosten mag opdraaien.

Geen uitzondering

In een reactie liet Verhagen weten dat hij bekijkt hoe de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet ook doorberekend kunnen worden aan producten, zoals de Kamer heeft gevraagd. Maar hierbij kan volgens hem geen uitzondering gemaakt worden voor duurzame producenten.

Het departement bestrijdt overigens dat gezinnen 40 euro per jaar extra kwijt zouden zijn, zoals Consumentenbond en VEMW zeggen. Het zou gaan om een aanzienlijk lager bedrag.

Gerelateerde artikelen