ANP6 feb '12 12:35

Druk programma Griekse premier

ATHENE (AFN) - De Griekse premier Lucas Papademos heeft maandagmiddag een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de zogeheten trojka. Later op de dag praat de premier met zijn coalitiegenoten over de bezuinigingen die Griekenland worden opgelegd.

Zondag leverden besprekingen binnen de coalitie nog geen definitief akkoord op over de hervormingen die het land moet doorvoeren. Problematische punten zijn onder meer de kortingen op pensioenen en lonen en het aantal ambtenaren dat moet worden ontslagen.

Volgens Griekse media zal Papademos op korte termijn een akkoord met zijn coalitiegenoten sluiten, dat ook de weg vrij zal maken voor een overeenkomst met financiële instellingen over het kwijtschelden van een deel van de Griekse schulden.

Een van de voorwaarden

Een akkoord met de private partijen is weer een van de voorwaarden die de trojka aan Griekenland heeft gesteld voor de uitbetaling van het volgende deel van de noodhulp aan het land. Athene moet in maart over het geld kunnen beschikken om een faillissement af te wenden.

Intussen hebben de Griekse vakbonden maandag opgeroepen tot een nieuwe algemene staking. Die moet dinsdag het gehele land stilleggen uit protest tegen nieuwe bezuinigingen.

Gerelateerde artikelen