ANP13 mei '12 17:03

Beleggers loeren naar Griekenland en Facebook

AMSTERDAM (AFN) - De handel op de aandelenbeurzen zal komende week grotendeels worden bepaald door de ontwikkelingen rond de Europese schuldencrisis. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Griekse formatiegesprekken, die vooralsnog niks hebben opgeleverd. Ook staat deze week in het teken van de langverwachte beursgang van Facebook, die voor vrijdag staat gepland.

De leiders van de drie grootste Griekse partijen zijn zondag voor overleg over de vorming van een regering naar president Papoulias gegaan. De Grieken kozen een parlement dat in meerderheid fel is gekant tegen de bezuinigingsmaatregelen om Griekenland binnen de eurozone te houden. Papoulias' gesprekken worden als een laatste poging gezien voor er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Inmiddels wordt de mogelijkheid van een Grieks vertrek uit de eurozone als reëel beschouwd. De voorzitter van de Europese Commissie Barroso waarschuwde de Grieken dat ze de euro moeten verlaten als ze hun afspraken niet nakomen. Ook de baas van de Duitse centrale bank stuurde een waarschuwing richting Athene. Mocht dat land de akkoorden niet naleven, dan vervalt de financiële hulp, aldus Bundesbank-president Weidmann.

Bedrijfsresultaten

Naast de ontwikkelingen rond Griekenland zullen beleggers deze week ook een hoop bedrijfsresultaten en macrocijfers voor de kiezen krijgen. Uit de Verenigde Staten komen onder meer cijfers van detailhandelaars als Home Depot, Wal-Mart en Target. Ook komen gegevens over de Amerikaanse detailhandelsverkopen, de inflatie, de huizenmarkt en de industrie in de VS.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase kan ook op belangstelling rekenen. De bank meldde een onverwacht handelsverlies van ruim 1,5 miljard euro. Dat kwam onder meer door een mislukte strategie voor risicovolle investeringen. JPMorgan Chase kreeg vervolgens een afwaardering van kredietbeoordelaar Fitch.

Facebook

Uit Duitsland komen belangrijke cijfers naar buiten over de economie en het vertrouwen van analisten en beleggers in de economie. Ook worden gegevens gepubliceerd over de economie van de eurozone in het eerste kwartaal. Economen rekenen op een krimp van 0,2 procent, na een teruggang van 0,3 procent in het voorgaande kwartaal. Daarmee zou de eurozone officieel in een recessie zijn beland.

In Amsterdam worden beleggers getrakteerd op cijfers van onder meer SNS Reaal, SBM Offshore, Crown Van Gelder en Fugro. Het CBS komt met data over de detailhandelsverkopen, de economie en de handelsbalans.

's Werelds meest populaire socialenetwerksite Facebook gaat naar verwachting vrijdag naar de beurs in New York. Het bedrijf krijgt een notering aan de technologiegraadmeter Nasdaq. Facebook wil met de beursgang zo'n 10,6 miljard dollar ophalen. De marktwaarde van Facebook zou tegen de 100 miljard dollar kunnen gaan lopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen