ANP31 okt '12 17:52Aangepast op 31 okt '12 18:15

Europese beurzen sluiten met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag met verlies gesloten. Beleggers kregen een reeks gemengde kwartaalresultaten van bedrijven te verwerken. In Amsterdam werden de cijfers van Air France-KLM goed ontvangen, maar die van staalconcern ArcelorMittal vielen in minder goede aarde.

De AEX-index sloot 0,5 procent lager op 330,76 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag tot 521,63 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 0,3 tot 1,1 procent. De beurs in Madrid hield het hoofd wel boven water en eindigde 0,1 procent hoger.

Air France-KLM wist de winst in het derde kwartaal flink op te voeren, dankzij kostenbesparingen en gunstige wisselkoersen. Het luchtvaartbedrijf handhaafde de winstverwachting, en werd beloond met een koerssprong van 8,4 procent. Daarmee was het de sterkste stijger in de AEX.

Lufthansa

Concurrent Lufthansa kwam ook met beter dan verwachte kwartaalresultaten. De Duitse luchtvaartmaatschappij kondigde bovendien aan meer vaart te zetten achter maatregelen om de kosten verder omlaag te brengen. Het aandeel kreeg er op de beurs in Frankfurt 7,3 procent bij.

Onderin de AEX bungelde staalconcern ArcelorMittal. Het bedrijf werd 6,4 procent minder waard na een groter dan verwacht verlies in het derde kwataal. Ook telecomconcern KPN was weer uit de gratie. Het aandeel, dat de laatste weken klap op klap te verduren krijgt, daalde 2,9 procent tot 4,87 euro.

Total

In Parijs zakte olieconcern Total 0,4 procent, ondanks een stijging van de kwartaalwinst met 20 procent. In Brussel daalde Anheuser-Busch InBev 2,7 procent. De kwartaalresultaten van de bierbrouwer, bekend van merken als Budweiser en Jupiler, vielen lager uit dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,2970 dollar waard, net zoveel als aan het einde van de Europese beurshandel dinsdag. Amerikaanse olie ruwe olie werd 0,9 procent duurder en kostte 86,40 dollar per vat. De prijs van Brentolie was stabiel op 109,11 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen