ANP14 dec '12 07:59Aangepast op 14 dec '12 08:32

'Vlakke opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening nauwelijks van hun plaats komen. Positief nieuws over de Chinese industrie en de aanhoudende bezorgdheid over de Amerikaanse begrotingscrisis houden de beurzen in toom.

,,De AEX begint nagenoeg onveranderd. Het lagere slot op Wall Street wordt gecompenseerd door een verdere verbetering van de industrie in China. Beleggers kijken verder de kat uit de boom en de beurzen zullen weinig beweging laten zien. Het blijft vooral wachten op een oplossing voor de begrotingsproblemen in de VS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Uit cijfers van de Britse zakenbank HSBC bleek dat de inkoopmangersindex van de Chinese industrie in december is gestegen tot het hoogste niveau in 14 maanden. De index laat voor december een voorlopige stand zien van 50,9, tegen 50,5 in november. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder is sprake van krimp.

AkzoNobel

AkzoNobel kondigde aan zijn verf-activiteiten in de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico te verkopen. De Noord-Amerikaanse Decoratieve Verf-tak gaat voor 1,05 miljard dollar, ruim 800 miljoen euro, over naar verfproducent PPG.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio, waar beleggers uitkijken naar de nationale verkiezingen op zondag, sloot de Nikkei 0,1 procent lager. Goed nieuws over de Chinese industrie werd teniet gedaan door tegenvallende industrieberichten uit eigen land. De Japanse beurs wist deze week wel 2,2 procent te winnen.

Geruchten

In China klom de Shanghai Composite daarentegen ruim 4 procent dankzij een verdere verbetering van de Chinese industriële bedrijvigheid. Ook deden geruchten de ronde dat grote institutionele partijen, gesteund door de overheid, actief binnenlandse aandelen opkochten.

De beurzen in New York sloten donderdag met verliezen. De onrust over de begrotingscrisis in de Verenigde Staten bleef zorgen voor voorzichtigheid bij beleggers. De Dow-Jonesindex daalde 0,6 procent lager tot 13.170,72 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,6 procent tot 1419,45 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,7 procent tot 2992,16 punten.

Steunmaatregelen

De Europese beurzen gingen eerder op de dag ook omlaag. De nieuwe economische steunmaatregelen die het Amerikaanse stelsel van centrale banken woensdag aankondigde, konden beleggers nauwelijks bekoren.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent lager op 343,83 punten. De MidKap-index ging licht omhoog tot 530,94 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3104 dollar waard, tegen 1,3084 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 86,68 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen