ANP30 apr '12 17:53

Schuldenspook jaagt beleggers uit aandelen

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de Europese beurzen deden maandag hun aandelen van de hand nadat slecht nieuws over de Spaanse economie de zorgen over de schuldencrisis aanwakkerden. Ook een tegenvaller over de economische activiteit in en rond de Amerikaanse stad Chicago drukte het sentiment op de beursvloeren.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,8 procent lager op 308,30 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven daalde ook 0,8 procent en kwam daarmee op 511,89 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,6 en 1,6 procent achteruit.

Voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent is gekrompen. Dat is weliswaar minder sterk dan de terugval van 0,4 procent waar de Spaanse centrale bank vanuit ging, maar betekent wel het tweede kwartaal met krimp op rij. Daarmee is het land opnieuw in een recessie beland.

Recessie

Econoom Martin van Vliet van ING stelde in een reactie dat de problemen in de Spaanse vastgoedsector en de enorme bezuinigingen die de regering wil doorvoeren de recessie in de komende kwartalen zullen verdiepen. ,,Dat stuwt de werkloosheid tot nog dramatischer hoogtes'', concludeerde hij. De werkloosheid in Spanje klom vorig kwartaal al tot bijna een kwart van de beroepsbevolking.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) maakte bekend dat de kredietwaardigheid van de grootste Spaanse banken is verlaagd. Vorige week verlaagde S&P al de Spaanse kredietwaardigheid met twee stappen.

Verliezen

De beurs in Madrid verloor 1,9 procent. De Spaanse bank Santander ging 1 procent omlaag en BBVA daalde 2,5 procent. Ook elders in Europa gingen de financiële fondsen omlaag. In de AEX verloor Aegon 3,2 procent. In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1,9 procent. Het Franse BNP Paribas leverde 2,2 procent in.

In Frankfurt won sportartikelenproducent Adidas 5,3 procent. Het bedrijf is positief gestemd over 2012 na een sterk eerste kwartaal. In Brussel verloor bierbrouwer AB Inbev 0,6 procent. De autonome groei van de bierverkoop in het afgelopen kwartaal viel beleggers tegen.

Afgekoeld

Twee uur voor het slot van de Europese beurzen, bleek dat de economische bedrijvigheid in de Amerikaanse miljoenenstad Chicago flink is afgekoeld ten opzichte van maart. De inkoopmanagersindex voor de stad daalde van 62,2 tot 56,2 waar economen in doorsnee rekenden op een lichte afname tot 61,0.

De euro noteerde 1,3232 dollar, tegen 1,3250 dollar aan het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 104,21 dollar. Brent ging 0,6 procent omlaag tot 119,07 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen