ANP31 aug '12 07:53Aangepast op 31 aug '12 08:40

'Europese beurzen beginnen vlak'

AMSTERDAM (ANP) -De Europese beurzen zullen vrijdag naar verwachting vlak tot licht lager beginnen. Beleggers wachten in spanning op Fed-voorzitter Ben Bernanke, die later op de dag een toespraak zal houden.

De internationale centrale bankiers komen vrijdag bijeen in het Amerikaanse Jackson Hole voor een symposium over het economisch beleid, dat sinds 1978 jaarlijks wordt georganiseerd door de Federal Reserve Bank of Kansas City. Beleggers hopen dat Bernanke, die om 16.00 uur (Nederlandse tijd) zal spreken, een derde steunronde zal aankondigen voor de Amerikaanse economie.

De markt had ook gehoopt dat Mario Draghi tijdens het symposium meer duidelijkheid zou geven over de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de crisis in de eurozone te bestrijden. De ECB-presidentzegde eerder deze week echter af vanwege de voorbereiding van de beleidsvergadering op 6 september. De centrale bank zal dan naar verwachting meer details geven over het opkoopprogramma van obligaties van zwakke eurolanden.

IMF

ECB-bestuurder Jörg Asmussen liet donderdag al weten dat de ECB alleen staatsobligaties van noodlijdende lidstaten wil opkopen als die landen er zelf om vragen. Ook moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij dergelijke transacties betrokken worden. Volgens Asmussen kan op die manier gegarandeerd worden dat de betreffende landen in ruil voor de steun stevige bezuinigingen doorvoeren.

De beurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag, met uitzondering van de Japanse aandelenmarkt, weinig beweging zien. Een onverwachte daling van de Japanse industriële productie zorgde voor verkoopdruk in Tokio.DeNikkei sloot 1,6 procent lager. Het weekverlies van de Japanse beurs kwam daarmee uit op 2,5 procent.

Koersdalingen autosector

De aandelenbeurzen in Europa en New York eindigden donderdag met verliezen. Beleggers sloten hun posities en kozen ervoor te wachten op de toespraak van Bernanke. De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 13.000,71 punten. De S&P 500-index daalde ook 0,8 procent en kwam daarmee op 1399,48 punten. De Nasdaq verloor 1,1 procent tot 3048,71 punten.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,8 procent lager op 327,54 punten en de MidKap-index daalde 1 procent tot 498,81 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden respectievelijk 0,4 en 1 procent in. De DAXinFrankfurt verloor 1,6 procent, onder meer door flinke koersdalingen in de autosector.

TomTom

Donderdag werd nabeurs bekendgemaakt dat navigatiedienstverlener TomTom uit de AEX-index verdwijnt. De vrijgekomen plek zal worden ingenomen door DE Masterblenders 1753, dat onlangs terugkeerde op hetDamrak. De MidKap-index wordt naast TomTom aangevuld met kabelnedrijf Ziggo.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2499 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 94,62 dollar per vat en Brentolie bleef onveranderd op 112,70 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen