ANP10 feb '12 13:38

Griekse partijleider wijst akkoord af

 George Karatzaferis. EPA
George Karatzaferis. EPA

ATHENE (AFN) - De Griekse regeringspartij LAOS stemt niet in met het bezuinigingsakkoord dat donderdag werd gesloten. Dat zei partijleider George Karatzaferis vrijdag op een persconferentie.

,,Ik heb de andere politieke leiders uitgelegd dat ik niet voor dit akkoord kan stemmen'', zei de leider van de rechts-radicale Orthodoxe Volksverzameling. Zijn partij vertegenwoordigt slechts 15 van de 300 zetels in het Griekse parlement, waardoor alleen de tegenstem van LAOS niet genoeg is om het akkoord te torpederen.

,,We zijn vernederd'', zei Karatzaferis over de onderhandelingen van Griekenland met de toezichthouders van de EU en het IMF. ,,Dit tolereer ik niet.'' Het hoofd van de IMF-missie in Griekenland, Poul Thomsen, moet volgens Karatzaferis door de Grieken tot 'persona non grata' worden verklaard.

Politiek akkoord

De Griekse premier Lucas Papademos presenteerde donderdag vlak voor een overleg van de Europese ministers van Financiën een politiek akkoord over de bezuinigingen die de EU en het IMF eisen in ruil voor noodsteun. Dat plan voorziet onder meer in een verlaging van het minumumloon en de pensioenen en het ontslag van duizenden ambtenaren.

De ministers stelden een beslissing over nieuwe noodsteun echter uit tot volgende week. De Grieken moeten in de tussentijd de beloofde hervormingen omzetten in wetten en voor 320 miljoen euro aan extra bezuinigingen vinden. Ook moeten alle politieke leiders van Griekenland zich achter het akkoord scharen en beloven de maatregelen uit te voeren.

Het Griekse parlement moet zondag met de deal instemmen.

Gerelateerde artikelen