ANP21 okt '12 10:30

President Italië (87) paar dagen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De Italiaanse president Giorgio Napolitano en zijn vrouw Clio zijn volgende week een paar dagen in ons land. Op uitnodiging van koningin Beatrix brengt de 87-jarige Napolitano een staatsbezoek aan Nederland.

Het presidentiële echtpaar werkt in 2,5 dag een bescheiden programma af in en rond Den Haag. In de middag staan er geen onderdelen op de agenda om de president en zijn vrouw wat rust te gunnen. Er staan dan ook geen privébezoekjes gepland.

Beatrix zal Napolitano dinsdag ceremonieel welkom heten op Paleis Noordeinde, waar de president en zijn vrouw ook overnachten. Deze en volgende dag staan voor het buitenlandse staatshoofd onder meer het staatsbanket, een kranslegging en een ontmoeting met de Tweede Kamer en premier Mark Rutte op het programma.

André Kuipers

Woensdag is het enige uitstapje buiten Den Haag. Napolitano en Beatrix gaan dan naar ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De Nederlandse astronaut André Kuipers en zijn Italiaanse collega Luca Parmitano geven de gasten een presentatie en een rondleiding. Kuipers is net naar het internationale ruimtestation ISS geweest, voor Parmitano staat volgend jaar een missie gepland.

Napolitano biedt zijn gastvrouw woensdagavond een concert aan van de Italiaanse violist Uto Ughi in Theater Diligentia in Den Haag. Ughi geldt in eigen land als een van de belangrijkste violisten. Tal van hoogwaardigheidsbekleders zullen het concert bijwonen. Op donderdag vertrekt het paar.

Handelsrelatie

Het staatsbezoek staat in het teken van ,,de uitstekende betrekkingen en de goede samenwerking'' tussen ons land en Italië. Nederland heeft een intensieve en omvangrijke handelsrelatie met het Zuid-Europese land. In Nederland wonen ruim 40.000 Italianen.

Napolitano zou aanvankelijk in juni ons land bezoeken, maar ,,vanwege onvoorziene omstandigheden'' werd dat bezoek uitgesteld. In het voorjaar van 1985 brachten Beatrix en prins Claus een staatsbezoek aan Italië. In 1995 bezocht de toenmalige Italiaanse president Scalfaro Nederland. In 2003 volgde een bezoek van toenmalig president Ciampi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen