ANP11 dec '12 16:20Aangepast op 11 dec '12 18:40

'Terugkoop Griekse schulden is geslaagd'

ANP
ANP

ATHENE (AFN) - De Griekse overheid heeft de terugkoop van een deel van haar schulden met succes afgerond. Dat meldden Griekse media dinsdag. Investeerders hebben voor bijna 32 miljard euro aan papieren aangeboden, die door de overheid tegen maximaal 40 procent van de oorspronkelijke waarde werden ingekocht. Het streefbedrag van de operatie lag op ruim 30 miljard euro.

Het IMF heeft een succesvolle afronding van het plan als voorwaarde gesteld voor de verdere verstrekking van noodleningen aan het Zuid-Europese land. Vooral Griekse banken zagen zich gedwongen om op het aanbod van de staat in te gaan en boden vrijwel al hun schuldpapieren terug aan de overheid aan, lieten bronnen rond de banken weten.

Bronnen meldden dinsdag dat door de terugkoop de Griekse schuldenlast in 2020 tot 126,6 procent van de economie zal dalen. Dat is hoger dan het streefbedrag van 124 procent van het bruto binnenlands product, vooral omdat de kosten van de terugkoop hoger uitvielen. De gemiddelde prijs die de overheid voor de schulden betaalde zou volgens bronnen op circa 33 procent van de oorspronkelijke waarde hebben gelegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen