ANP15 mei '12 17:45Aangepast op 15 mei '12 18:01

Opnieuw Griekse tragedie op beursvloeren

AMSTERDAM (AFN) - De aanhoudende onzekerheid over de politieke en financiële toekomst van Griekenland heeft dinsdag opnieuw geleid tot dalende koersen op de Europese beurzen. Het nieuws da 1948282735

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam, die in de ochtend nog wat leek op te krabbelen na de zware verliezen van maandag, sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 296,24 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 479,85 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,5 tot 0,8 procent.

In de ochtenduren kreeg de handel nog steun van meevallende groeicijfers uit Duitsland. De economie groeide daar in het eerste kwartaal met 0,5 procent, sterker dan economen hadden voorzien. Zorgen over de crisis in Griekenland bleven evenwel het sentiment drukken en kregen de overhand toen bekend werd dat het Zuid-Europese land afstevent op nieuwe verkiezingen.

Sterkste daler

In de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM de sterkste daler met een verlies van 5,1 procent. Philips behoorde met een plus van 0,5 procent tot de weinige hoofdfondsen die het hoofd boven water hielden. Het elektronicaconcern maakte bekend zijn onderdeel Speech Processing te verkopen aan een Oostenrijkse investeringsmaatschappij.

In de MidKap werden de kwartaalcijfers van SNS Reaal slecht ontvangen. De bank en verzekeraar liet weten dat het onder de huidige marktomstandighedem moeilijker is geworden om de ontvangen staatssteun tegen eind 2013 terug te betalen. Het aandeel was de sterkste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 5,7 procent.

Ook de euro kwam verder onder druk door de politieke impasse in Griekenland. De Europese eenheidsmunt noteerd eana het einde van de beurshandel een koers van 1,2765 dollar. Een dag eerder was de euro nog 1,2841 dollar waard. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 94,55 dollar per vat, terwijl die van Brentolie met 0,3 procent steeg tot 111,93 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen