ANP2 sep '12 17:07

Wellink: politici niet eerlijk over Europa

HILVERSUM (ANP) - Nout Wellink vindt dat lijsttrekkers van sommige politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen van 12 september halve waarheden vertellen als het over Europa gaat. Dat zegt de voormalig president van de Nederlandsche Bank zondagavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt.

Volgens Wellink is het overdragen van bevoegdheden naar Brussel essentieel voor het oplossen van de financiële crisis. ,,Er moet centraal leiderschap komen in Europa'', zegt Wellink, die de politici oproept realistischer te zijn over Europa. ,,Daar zitten de financiële markten om te smachten."

Wellink: ,,Als je begonnen bent met een monetaire unie dan zul je het verhaal moeten afmaken. Daar hoort een tweede pijler bij. Dat is meer politieke integratie. En de weg terug is er niet eens.''

Meer geld

De oud-bankdirecteur vertelt ook dat de kans dat er extra geld naar het noodlijdende Griekenland moet worden overgemaakt, groot is. ,,Als Griekenland op basis van een redelijk programma kan zeggen: we hebben 1, 2 jaar extra nodig, maar we doen alles wat we jullie beloofd hebben, dan heeft Griekenland dus meer geld nodig. En dan zal er meer geld naar Griekenland moeten'', zo legt hij uit.

Lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV) stelden vorige week in het premiersdebat op RTL dat er geen cent extra naar Griekenland gaat.

Gerelateerde artikelen