ANP17 dec '12 16:07

'Amerikanen voelen fiscal cliff direct'

ANP
ANP

WASHINGTON (AFN) - De belastingverhogingen die in werking treden als Amerikaanse politici geen akkoord sluiten over de begroting, raken werknemers direct in de portemonnee. De kosten lopen daarbij bijna per dag verder op, blijkt uit berekeningen die de Amerikaanse krant The Washington Post maandag publiceerde.

Al aan het einde van de eerste week van januari zouden de hogere belastingen een gemiddelde Amerikaan 25 dollar per dag kunnen kosten. Voor werknemers met een inkomen van meer dan 100.000 dollar zou de rekening dan oplopen tot 130 dollar.

In de loop van januari neemt de economische schade verder toe, bijvoorbeeld omdat circa 2 miljoen werklozen vanaf de tweede week van het nieuwe jaar hun uitkering zien vervallen.

Bezuinigingen

Naast belastingverhogingen treedt ook een reeks automatische bezuinigingen in werking, die hun uitwerking op de economie niet zullen missen. Economen verwachten dat alle maatregelen zullen leiden tot een economische recessie in de Verenigde Staten.

Republikeinen en Democraten zijn nog altijd ver verwijderd van een akkoord, waarmee die gevreesde 'fiscal cliff' kan worden omzeild. De Republikeinse leider John Boehner zou van het weekeinde wel hebben aangegeven belastingverhogingen te kunnen acepteren voor Amerikanen met een jaarinkomen van meer dan 1 miljoen dollar. President Barack Obama wil echter hogere tarieven voor iedereen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdient.

De Republikeinen willen verder de benodigde verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid koppelen aan de belofte van extra bezuinigingen. Obama wil de discussie over de maximale omvang van de staatsschuld buiten de onderhandelingen over de huidige begroting houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen