ANP16 okt '12 14:23Aangepast op 16 okt '12 21:31

Vertrek topman Citigroup door onenigheid best

EPA
EPA

NEW YORK (AFN) - Het plotselinge vertrekt van topman Vikram Pandit bij de bank Citigroup is het gevolg van maandenlange onenigheid binnen het bestuur van de bank. Dat meldden bronnen rond de financiële instelling. Ook operationeel directeur John Havens, die eigenlijk eind dit jaar met pensioen zou gaan, verlaat nu al het bedrijf.

De partijen zouden het niet eens kunnen worden over het beleid, de beloning en de rol van andere bestuursleden. Pandit liet tegen de media weten dat hij zelf de beslissing heeft genomen om te vertrekken en dat hij al een tijd lang met dat idee heeft gespeeld.

De topman benadrukte in een verklaring ook dat Citigroup er goed voor staat. ,,Gegeven de voortgang die wij de afgelopen jaren hebben gemaakt, heb ik geconcludeerd dat nu het juiste moment is voor iemand anders om het roer bij Citigroup over te nemen'', zei hij in een toelichting.

Michael Corbat

Het bestuur van de bank zegt zijn besluit te respecteren en heeft unaniem Michael Corbat verkozen tot opvolger van Pandit. Corbat was voorheen topman van de activiteiten van Citigroup in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hij brengt ,,uitstekend leiderschap'' en ,,ervaring over een breed spectrum in de financiële sector'' met zich mee, aldus president-commissaris Michael O'Neill in een verklaring.

De onverwachte mededeling komt een dag nadat Citigroup, de op twee na grootste bank in de Verenigde Staten, zijn resultaten over het derde kwartaal naar buiten had gebracht. Die cijfers werden op Wall Street goed ontvangen. De winst daalde wel fors, maar dat kwam grotendeels door een eenmalige afschrijving op een belang waar de bank op korte termijn van af wil.

Pandit stond sinds december 2007 aan het roer bij Citigroup. Hij wist de bank op de been te houden tijdens de diepe financiële crisis van 2008 en werkte daarna met succes aan het herstel van het bedrijf, dat net als andere Amerikaanse banken wel zware averij had opgelopen door de kredietcrisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen