ANP13 jun '12 15:56

Beurzen lager in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen woensdagmiddag eensgezind omlaag. De handel liet een grillige beeld zien. Beleggers waren terughoudend om risicovolle posities in te nemen in aanloop naar de Griekse verkiezingen aankomend weekeinde. De hoge renteniveaus in Spanje en Italië wogen eveneens op het beursklimaat.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 290,27 punten. De MidKap-index zakte 1,5 procent tot 480,87 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tussen 0,5 en 0,9 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,4 procent lager.

In Madrid steeg de beurs 0,7 procent. Het Spaanse detailhandelsconcern Inditex, eigenaar van kledingketen Zara, voerde de stijgers aan met een winst van ruim 10 procent na beter dan verwachte eerstekwartaalresultaten. Op de obligatiemarkt bleef de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen echter dicht bij het recordniveau van 6,8 procent.

SBM Offshore

Ook de Italiaanse rente bleef ruim boven het kritieke niveau van 6 procent en schommelde rond 6,2 procent. Italië wist woensdag 6,5 miljard euro op te halen met de veiling van leningen voor een jaar. Het land moest echter een hoge rente bieden van gemiddeld 3,97 procent om de leningen aan de man te brengen. Dat is het hoogste niveau in 6 maanden tijd.

In de AEX had dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore te lijden onder de dalende olieprijzen. Het aandeel verloor 4,6 procent en was daarmee de grootste daler. Baggeraar Boskalis werd ook van de hand gedaan en volgde met een min van 3,2 procent. Chipmachinemaker ASML was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 1 procent.

ING

ING daalde 1,8 procent. De bank en verzekeraar moet een boete van bijna 500 miljoen euro betalen aan de Amerikaanse overheid vanwege de schending van Amerikaanse handelssancties. De boete voor ING is de grootste die een bank ooit kreeg voor het breken van de sancties. ING heeft begin vorige maand al geld opzij gezet om de boete te betalen.

In de MidKap stonden bank en verzekeraar SNS Reaal en technisch dienstverlener Imtech onderaan met verliezen van ruim 6 procent. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI was de grootste winnaar met een winst van 4,5 procent.

De euro was 1,2524 dollar waard, tegen 1,2485 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 82,27 dollar per vat en Brentolie daalde 0,3 procent op 96,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen