ANP6 mrt '12 11:55Aangepast op 6 mrt '12 13:03

Beurzen opnieuw omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen dinsdag opnieuw omlaag. Beleggers bleven bezorgd over de wereldwijde economische vooruitzichten. Ook werd gewacht op de uitkomsten van deGriekseschuldenruil.

,,De onzekerheid over Griekse schuldenruil blijft groot. We dachten dat er een akkoord was, maar dat blijkt niet het geval. Het blijft nu de vraag hoeveel banken er mee zullen doen. Ook gaan er geruchten dat de deadline mogelijk wordt uitgesteld'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent lager op 322,09 punten. De MidKap-index zakte 1,6 procent tot 529,14 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1 en 1,5 procent.

Schuldenruil

Volgens de internationale bankenorganisatie IIF hebben twaalf belangrijke houders van Griekse schuldpapieren, waaronder ING, ingestemd met de schuldenruil. De termijn om in te stemmen met de schuldenruil loopt donderdagavond om 21.00 uur af. De IIF waarschuwde ook dat een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zal leiden tot een schadepost van meer dan 1 biljoen euro.

Ook bleek dat de Europese banken wederom een recordbedrag hebben geparkeerd op hun deposito's bij de Europese Centrale Bank (ECB). Banken brengen hun overtollige kasmiddelen nog altijd liever onder bijdeECB dan het tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Sterkste stijger

In de AEX was TomTom de sterkste stijger met een winst van 0,7 procent. De navigatiedienstverlener sloot een zevenjarig contract met Qoros, de grootste autoproducent van China. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler met een min van 4,4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Elektronicaconcern Philips volgde met een verlies van 3,8 procent na tegenvallende resultaten van de OostenrijkseconcurrentZumtobel.

Op de lokale markt steeg Swedish Automobile, dat zijn naam wil wijzigen in Spyker, 19 procent. Het Indiase Tata Motors wil het failliete bedrijf overnemen voor 350 miljoen dollar.

Nucleaire energie

In Frankfurt klom energieproducent RWE 1,8 procent. Het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent heeft vorig jaar de nettowinst met 34 procent zien dalen. Het bedrijf is zwaar getroffen door de Duitse beslissing om nucleaire energie uit te faseren. Voor 2012 en 2013 verwacht RWE echter dat de winst stabiel blijft.

PSA Peugeot Citroën zakte in Parijs 4,7 procent. De Franse automaker wil 1 miljard euro ophalen om de samenwerking met General Motors te financieren. De aandelen worden uitgegeven tegen een korting van 42 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag. Ook schrapt de autofabrikant zijn dividend.

De euro was 1,3141 dollar waard, tegen 1,3230 aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 106,23 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 123,43 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen