ANP16 feb '12 08:18Aangepast op 16 feb '12 08:47

'Direct'-divisie stuwt resultaat Mediq

UTRECHT (AFN) - Mediq heeft de nettowinst in het vierde kwartaal van 2011 met bijna een kwart zien stijgen. Dat maakte de uitbater van apotheken en leverancier van medische diensten donderdag bekend. Ook het bedrijfsresultaat en de omzet gingen omhoog. Mediq profiteerde van sterke prestaties van het onderdeel Direct en Institutioneel, dat medische hulpmiddelen levert aan particulieren en instellingen.

Mediq zag de omzet in de laatste 3 maanden van het jaar met 3 procent stijgen tot 727,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat, gecorrigeerd voor eenmalige posten, ging met 16 procent omhoog naar 37,1 miljoen euro en onder de streep hield de onderneming 22,8 miljoen euro over. De cijfers zijn beter dan analisten hadden verwacht.

Apotheken in Nederland hadden het in het vierde kwartaal juist moeilijk door aanhoudende prijsdruk en concurrentie, aldus Mediq. De omzet daalde met 3 procent en het bedrijfsresultaat ging met 12 procent omlaag. Ook voor 2012 verwacht Mediq een afname van het bedrijfsresultaat en de omzet bij dit onderdeel.

Winstmarge

In Polen, waar Mediq eveneens apotheken exploiteert, werd een omzettoename tenietgedaan door de daling van de waarde van de Poolse zloty. Voor 2012 denkt Mediq daar echter de resultaten weer op te kunnen krikken en een stijgende omzet en bedrijfsresultaat te laten zien.

Het onderdeel Direct en Institutioneel realiseerde in de laatste 3 maanden van 2011 een omzetgroei van 11 procent, onder meer gestuwd door overnames. Het bedrijfsresultaat van het onderdeel (ebita) ging met 9 procent omhoog tot 29,1 miljoen euro. De winstmarge kwam uit op 8,6 procent en Mediq ziet de marge in 2012 stijgen naar 9 tot 10 procent.

Acquisitiekandidaten

Mediq heeft het afgelopen jaar zes overnames gedaan. De grootste daarvan, het Duitse bedrijf Assist, werd pas eind 2011 afgesloten en zal dit jaar pas te merken zijn in de resultaten.

In een toelichting op de cijfers liet topman Mark van Gelder van Mediq weten te blijven uitkijken naar acquisitiekandidaten. Het bedrijf heeft circa 200 miljoen euro beschikbaar voor overnames.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen