ANP6 feb '12 10:03Aangepast op 6 feb '12 10:22

CBS: veel export is wederuitvoer

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De totale waarde van de goederen en diensten die Nederland exporteert, komt uit op een kleine 70 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel wat we met ons allen verdienen in dit land. Maar in dat cijfer zitten veel producten uit het buitenland, die Nederland op zijn beurt weer exporteert. Als daarmee rekening wordt gehouden, draagt de export 29 procent bij aan het bbp, aldus maandag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS nam de cijfers onder de loep van 1990 tot en met 2009. In die 20 jaar steeg de export van 56 tot 69 procent van het bbp.

De bijdrage aan onze economie bleef echter vrijwel constant, aldus het CBS. De waarde van producten uit het buitenland, die werden verwerkt in de geëxporteerde goederen, is gestegen. Vooral de wederuitvoer is gegroeid. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld computers uit China die worden doorverkocht naar Duitsland.

De wederuitvoer steeg van 29 miljard euro in 1990 tot 158 miljard euro in 2009. De bijdrage van wederuitvoer aan de Nederlandse economie is per euro 7,5 cent. Nederland houdt veel meer over aan export van producten van eigen makelij: 59 cent per euro export. Bij de uitvoer van diensten is dat 76 cent per euro.

Gerelateerde artikelen