ANP23 jan '12 07:49Aangepast op 23 jan '12 08:33

'Licht hogere opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal maandag licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen beginnen met kleine winsten aan de nieuwe handelsweek. De handel zal opnieuw in het teken staan van de voortslepende onderhandelingen tussen Griekenland en de banken over de afschrijvingen van de Griekse schulden.

De gesprekken tussen Griekenland en de banken over een kwijtschelding van schulden door obligatiehouders werden afgelopen weekend telefonisch voortgezet. Een overeenkomst moet ervoor zorgen dat Griekenland in maart niet failliet gaat. Als de schuldeisers ongeveer 100 miljard euro van de Grieken kwijtschelden, kan er daarna een reddingspakket van 130 miljard euro vanuit de eurozone vrijkomen.

De Italiaanse premier Mario Monti wil dat de omvang van het European Stability Mechanism (ESM) verdubbeld wordt tot 1 biljoen euro. Hij zou daarin gesteund worden door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel zonder bronvermelding.

Ontwerpverdrag

Het ESM is het permanente noodfonds dat in juli de tijdelijke European Financial Stability Facility (EFSF) zal vervangen. Het ontwerpverdrag voor de oprichting van het ESM wordt maandag besproken door de ministers van Financiën van de eurolanden. Waarschijnlijk stemmen de Europese regeringsleiders ermee in tijdens de eurotop op 30 januari.

Aan het bedrijvenfront liet Imtech maandag weten zijn eerste opdracht in Denemarken te hebben binnengehaald. De opdracht heeft een waarde van 10 miljoen euro, maar zal volgens Imtech in de loop der tijd ,,aanzienlijk'' worden uitgebreid.

Nieuwjaar

In het Verre Oosten waren veel beurzen maandag gesloten van de viering van het Chinese Nieuwjaar. In Tokio, waar de beurs wel open was, sloot de Nikkei onveranderd.

De graadmeters in New York sloten vrijdag verdeeld. Goed ontvangen resultaten van zwaargewicht IBM stuwden de Dow-Jonesindex. Het aandeel Google ging flink onderuit na teleurstellende cijfers.

Hoogste standen

De Dow-Jonesindex won 0,8 procent tot 12.720,48 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,1 procent tot 1315,38 punten, terwijl de Nasdaq 0,1 procent kwijtspeelde tot 2786,70 punten.

De Europese beurzen lieten eerder op de dag weinig beweging zien. Beleggers waren wat voorzichtiger nadat de graadmeters een dag eerder de hoogste standen in meer dan 5 maanden hadden bereikt. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent lager op 320,31 punten. De MidKap-index steeg 0,5 procent tot 508,10 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten 0,2 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,2893 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 97,77 dollar per vat. Brentolie bleef onveranderd op 109,88 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen