ANP7 sep '12 09:23Aangepast op 7 sep '12 10:00

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zette vrijdag de rally voort. Ook de andere Europese beurzen zagen de winsten verder oplopen. Het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) bleef zorgen voor optimisme onder beleggers. Daarnaast wordt gehoopt op sterke Amerikaanse banencijfers, die later op de dag worden vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,9 procent hoger op 339,53 punten. De MidKap-index won 1,1 procent tot 518,02 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,1 en 0,9 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,3 procent.

Ook op de obligatiemarkt lijkt de aankondiging dat de ECB weer staatspapier van zwakkere eurolanden gaat opkopen zijn vruchten af te werpen. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen daalde vrijdagochtend tot 5,86 procent. Daarmee staat de Spaanse rente voor het eerst sinds mei onder de 6 procent. De Italiaanse rente ging eveneens verder omlaag tot 5,17 procent.

Aperam

Grondstofgerelateerde bedrijven en banken voerden opnieuw de stijging aan. In Amsterdam waren roestvrijstaalproducent Aperam en bank en verzekeraar ING de sterkste stijgers in de AEX met plussen van ruim 4 procent. Enige daler was levensmiddelenconcern Unilever met een klein verlies van 0,1 procent.

Air France-KLM won 2 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft het passagiersvervoer in augustus met 0,6 procent zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder. Het vrachtvervoer daalde in augustus met 7,8 procent.

Euro

In de MidKap stonden metaalgroep AMG en de financiële fondsen BincBank en SNS Reaal bovenaan met winsten van meer dan 3 procent. Diervoerderbedrijf Nutreco was de enige daler met een verlies van 1,1 procent.

De euro was 1,2670 dollar waard, tegen 1,2626 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 95,64 dollar per vat en Brentolie klom 0,3 procent tot 113,83 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen