ANP22 nov '12 17:48

China helpt herstel Europese beurzen

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen boekten donderdag voor de vierde dag op rij winst, mede dankzij opbeurend nieuws over de Chinese industrie. Richtinggevend nieuws uit New York bleef uit. Wall Street hield de deuren gesloten in verband met Thanksgiving Day.

De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 327,70 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 1,2 procent tot 514,82 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen stegen tussen 0,6 en 0,8 procent.

,,Het is goed om te zien dat het herstel deze week doorzet nadat de beurzen vorige week vooral werden gedomineerd door de dreigende begrotingscrisis in de VS. Vandaag helpt China een handje. Voor de rest was het erg rustig'', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

Chinese industrie

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de activiteit van de Chinese industrie in november voor het eerst sinds ruim een jaar weer tekenen van groei vertoont. De economische vooruitzichten voor de eurozone blijven daarentegen somber. Volgens onderzoeksbureau Markit houdt zowel in de industrie als in de dienstensector de krimp aan, waardoor de eurolanden waarschijnlijk het slechtste kwartaal doormaken sinds de recessie van 2009.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 2,6 procent) was de sterkste stijger in de AEX na een positief analistenrapport van Barclays. De Britse bank denkt dat het concern dankzij kostenbesparingen beter zal presteren dan rivaal Lufthansa.

Ziggo

In de MidKap waren kabelaar Ziggo en bankverzekeraar SNS Reaal de sterkste dalers met verliezen tot 1,7 procent. Moody's overweegt zijn oordeel over de kredietwaardigheid van SNS te verlagen.

Technisch dienstverlener Imtech, die nieuwe orders bekendmaakte en een dag eerder de doelstellingen voor 2012 bevestigde, voerde de MidKap aan met een winst van 6,1 procent.

SABMiller

Bierbrouwer SABMiller klom in Londen ruim 6 procent. Het moederbedrijf van Grolsch boekte in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 15 procent meer winst dan een jaar eerder, dankzij de overname van het Australische Foster's en sterke groei in opkomende markten.

De euro was 1,2871 dollar waard, tegen 1,2820 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 87,10 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen