ANP8 mrt '12 21:29Aangepast op 8 mrt '12 22:19

Griekse hoop stuwt koersen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn donderdag met overtuigende winsten gesloten. Optimisme over het slagen van de Griekse schuldenruil verdreef de zorgen over een mogelijk bankroet van Griekenland.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,6 procent hoger op 12.907,94 punten. De brede S&P 500-index steeg 1 procent tot 1365,91 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij tot 2970,42 punten.

De handel kreeg steun van berichten uit Griekenland. Volgens Griekse regeringsbronnen werkt ruim 85 procent van de schuldeisers van Griekenland mee aan de voorgestelde schuldverlichting. Daarmee leek het akkoord, dat de weg moet vrijmaken voor nieuwe financiële steun aan de Grieken, te gaan slagen.

Deadline

Griekenland mikte op deelname van minstens 90 procent van de schuldeisers. Bij deelname van driekwart van de investeerders kunnen echter clausules in werking worden gesteld die ook de onwilligen verplichten om hun bijdrage te leveren. De deadline voor investeerders liep een uur voor het slot van Wall Street af. Definitieve berichten over de aanmeldingen waren er aan het einde van de handelsdag echter nog niet.

Net als in Europa profiteerden bankaandelen van de berichten uit Griekenland. In de Dow klom JP Morgan Chase 1,2 procent. Morgan Stanley, Citigroup en Wells Fargo wonnen 2 tot 3 procent.

Tegenvallende cijfers

De opmars van de Dow Jones werd gestremd door het aandeel McDonald's. De hamburgerketen verloor ruim 3 procent na de presentatie van tegenvallende omzetcijfers over februari. McDonald's waarschuwde ook dat de Europese economische problemen de groei van de winst dit kwartaal waarschijnlijk temperen.

Beleggers wachten verder op de cijfers over de banengroei in de Verenigde Staten in februari, die vrijdag worden gepubliceerd. Donderdag bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week onverwacht licht is gestegen. Dit nam het optimisme over het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt echter niet weg.

Exxon

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 106,70 dollar. Olieconcern Exxon Mobil leverde echter ruim 1 procent in. De oliegigant gaf in een presentatie voor analisten aan dat de productie dit jaar naar verwachting met 3 procent daalt.

De euro was donderdagavond 1,3270 dollar waard, tegen 1,3260 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. Bij het slot van Wall Street op woensdag noteerde de Europese munt 1,3145 dollar.

Gerelateerde artikelen