ANP13 jun '12 20:10Aangepast op 13 jun '12 20:25

Zweedse staat wordt auto-onderdelenfabrikant

STOCKHOLM (AFN) - De Zweedse staat is met de woensdag aangekondigde verkoop van automerk Saab leverancier van reserveonderdelen geworden, via de toezichthouder op de nationale schuld van Zweden (Riksgälden). Saab wordt overgenomen door het Chinees-Zweeds-Japanse consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS).

,,Als Saab zonder zijn onderdelendivisie Parts aan een ander wordt verkocht, zal Riksgälden voor langere tijd als eigenaar optreden'', zei Riksgäldenchef Bo Lundgren.

De Zweedse staat had de reserveonderdelendivisie, ook tijdens de crisis afgelopen jaar met 10 miljoen euro (2011) een winstmaker voor Saab, als onderpand voor Europese leningen. Zweden heeft die inmiddels aan Europa terugbetaald. Saab Parts is nu echter minder waard dan de 220 miljoen euro die de Zweedse belastingbetaler ervoor heeft neergeteld. Riksgälden wil het geld eerst terugverdienen.

Vastgoed

Saabs vastgoed wordt wel door de nieuwe eigenaar gekocht. Het noodlijdende Saab had dat juist aan het Zweedse Hemfosa afgestaan om het vervolgens weer terug te huren. Hemfosa verkoopt het nu aan NEVS.

Voormalig Saabtopman Victor Muller zei woensdag tegen het Zweedse persbureau TT blij te zijn dat Saab nieuwe eigenaren heeft. ,,Ik hoop dat hun businessplan uitvoerbaar is en ze veel voorspoed brengt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen