ANP19 dec '12 17:48Aangepast op 19 dec '12 18:11

Europese beurzen sluiten met winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. Een sterker dan verwachte toename van het vertrouwen in Duitsland zorgde in combinatie met de aanhoudende hoop op een begrotingsdealin de VS voor optimisme onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 345,14 punten. De hoofdindex bereikte eerder op de dag op 345,86 punten de hoogste tussentijdse koers van het jaar. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 536,42 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.

Op macro-economisch terrein bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in december licht is gestegen. Het is de tweede maand op rij dat het ondernemersvertrouwen stijgt. Volgens onderzoeksinstituut Ifo kijken ondernemers in de industrie en de bouw optimistischer naar de ontwikkelingen in de komende 6 maanden. In de detailhandel zijn ondernemers juist somberder over het komende halfjaar.

Griekenland

De beurs in Athene klom onder aanvoering van de Griekse banken. Kredietbureau Standard & Poor's (S&P) verhoogde zijn kredietoordeel over Griekenland met zes stappen. Ook kon Griekenland voor het eerst sinds juli weer staatsleningen tegen contanten inruilen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is volgens de ECB te danken aan de omvangrijke maatregelen die het land heeft doorgevoerd om de crisis aan te pakken. Aandelen van financiële instellingen voerden de graadmeter aan.

UBS won terrein in Zürich ondanks het feit dat de Zwitserse bank zwaar moet boeten voor de internationale fraude met het rentetarief Libor. De bank betaalt in totaal 1,2 miljard euro aan boetes aan toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland.

PostNL

Grootste stijger in de AEX was PostNL, met een winst van 2,1 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam stond onderaan met een min van 4,85 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. In de MidKap was diervoerbedrijf Nutreco de grootste stijger, met een winst van 3 procent. Het aandeel bereikte daarmee het hoogste niveau sinds de beursgang in 1997.

De euro was 1,3265 dollar waard, tegen 1,3255 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 89,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen