ANP9 aug '12 15:52Aangepast op 9 aug '12 17:04

Voorzichtige plussen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen donderdagmiddag voorzichtig omhoog, na een aantal gunstige Amerikaanse macrocijfers. De beurzen kregen ook een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken, die gemengd werden ontvangen. De beurs in Amsterdam had een voorsprong op andere Europese beurzen dankzij goede kwartaalresultaten van Aegon.

De AEX-index noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 334,80 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 506,14 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,5 procent.

In de Verenigde Staten bleek de afgelopen week het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering onverwachts gedaald en het handelstekort daalde tot het laagste niveau in anderhalf jaar.

Aegon

In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een winst van 6,4 procent. De verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal halveren tot 254 miljoen euro door een last van 265 miljoen euro voor schikkingen in de zogenoemde woekerpolisaffaire. Topman Alex Wynaendts sprak van goede resultaten, gezien de moeilijke marktomstandigheden.

Vastgoedfonds Corio zette de daling voort en was met een min van 2 procent de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Woensdag verloor het aandeel al 6,8 procent na teleurstellende halfjaarcijfers.

Koersval

In de MidKap stond Advanced Metallurgical Group (AMG) onderaan met een koersval van ruim 13 procent. De producent van specialistische metalen waarschuwde dat de groei die eerder werd voorspeld voor de tweede helft van het jaar, niet zal worden gehaald. Bouwbedrijf BAM was de sterkste klimmer met een plus van 3,2 procent.

Commerzbank verloor in Frankfurt 4,4 procent. De op een na grootste bank van Duitsland verwacht dat de winst in de tweede helft van het jaar onder het niveau van de eerste zes maanden uit zal komen. De bank gaat zijn strategie tegen het licht houden.

Nestlé

In Zürich won Nestlé 3,2 procent. De Zwitserse producent van merken als Nescafé, Maggi, Perrier en KitKat heeft afgelopen halfjaar geprofiteerd van een sterke vraag in opkomende markten en van hogere prijzen. Nestléverwacht wel dat de omstandigheden op de Europese markten moeilijk blijven.

Ook het Zwitserse uitzendconcern Adecco voorziet moeilijke tijden op de Europese arbeidsmarkt. In de Verenigde Staten voorziet het concern daarentegen een verder herstel. Het aandeel zakte 1,5 procent.

De euro was 1,2320 dollar waard, tegen 1,2365 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 94,11 dollar per vat. Brentolie klom 0,7 procent, tot 112,99 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen