ANP11 feb '12 14:25Aangepast op 11 feb '12 14:47

Leider Griekse conservatieven eist steun

ATHENE (AFN) - De leider van de conservatieve Griekse regeringspartij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, eist van de parlementsleden van zijn partij dat zij instemmen met een pakket ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die het land moet nemen om nog langer in aanmerking te komen voor internationale financiële steun. Dat heeft Samaras zaterdag gezegd.

,,Dit is duidelijk een kwestie van fractiediscipline'', zei Samaras tegen een parlementaire commissie. Hij voegde eraan toe dat partijgenoten die tegen de bezuinigingen stemmen, bij de volgende verkiezingen niet op een verkiesbare plaats hoeven te rekenen.

De overgangsregering onder leiding van de partijloze premier Lucas Papademos maakte afgelopen week afspraken met de Europese Unie (EU) de Europese Centrale Bank (ECN) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil voor een nieuwe noodlening van 130 miljard euro moet het op de rand van een faillissement verkerende land nog dieper het mes zetten in de overheidsuitgaven.

De kleinste coalitiepartner, de ultraconservatieve partij LAOS, vond de maatregelen te ver gaan en heeft zich teruggetrokken uit de regering. De conservatieve ND (83 zetels) en de socialistische partij Pasok (153 zetels) hebben samen ruim voldoende afgevaardigden om de plannen toch goed te keuren. In beide partijen zijn echter de meningen verdeeld. De stemming in het parlement is naar verwachting zondagavond laat.

Gerelateerde artikelen