ANP24 apr '12 03:59

Mazelen kosten wereldwijd veel minder levens

EPA
EPA

GENEVE (ANP) - Het aantal doden door de mazelen loopt terug. Wereldwijd zijn sinds 2008 aanzienlijk minder mensen overleden aan de ziekte dan voorheen. Het mazelenvirus kostte in 2010 139.300 levens. Dat is een daling van 74 procent vergeleken met de 535.300 in het jaar 2000.

Toch is het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor 2010 niet gehaald. De organisatie streefde ernaar de sterfte met 90 procent te verlagen vergeleken met 2000. Het doel is niet gehaald, omdat India en Afrika gebrekkig vaccineren, aldus een studie in medisch vakblad The Lancet dinsdag.

De meeste doden door het virus zijn nog te vinden in India. Daar waren 47 procent van de doden door de mazelen te betreuren. In Afrika is dat 36 procent, Zuidoost-Azië 8 procent, het Midden-Oosten 7 procent. Noord-Amerika en Europa telden minder dan 1 procent van het totaal aantal doden door de ziekte.

Mazelen zijn erg besmettelijk. Het virus kan al worden overgedragen door hoesten en praten. Mazelen is een kinderziekte, maar ook jongeren en volwassenen kunnen elkaar aansteken. De gevolgen zijn dan vaak ernstiger. Typische symptomen zijn huiduitslag, hoesten en koorts. Het kan ook leiden tot zware complicaties, zoals long- en herseninfecties.

Gerelateerde artikelen