ANP9 mrt '12 15:52Aangepast op 9 mrt '12 16:59

Hogere Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten vrijdag na een afwachtende handelssessie de weg omhoog te vinden. De beurzen veerden op na publicatie van een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 327,20 punten. De MidKap-index won 0,9 procent tot 539,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen de 0,6 en 1 procent.

De beurzen op Wall Street stonden na ruim een uur handel 0,6 procent hoger. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in februari met 227.000 banen toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Economen rekenden op een toename met 210.000 banen. De werkloosheid in de VS bleef in februari stabiel op 8,3 procent, het laagste niveau in 3 jaar.

Economische problemen

Griekenland is erin geslaagd om genoeg investeerders mee te laten doen aan de beoogde schuldverlichting. Griekenland zal clausules in werking stellen die de schuldenruil ook oplegt aan private houders van Griekse obligaties die niet vrijwillig meewerken. Daardoor valt uiteindelijk 95,7 procent van de obligaties onder het akkoord.

In de AEX won Fugro 0,1 procent na publicatie van de jaarcijfers. De bodemonderzoeker zag de winst en omzet in 2011 stijgen, maar had wel last van de economische problemen. De vraag naar de diensten van de onderneming bleef achter bij eerdere verwachtingen. De ontwikkelingen voor 2012 zien er volgens het bedrijf positief uit.

Vastgoedondernemingen

Bank en verzekeraar ING was met een min van 1,4 procent een van de grootste dalers onder de hoofdfondsen. PostNL en TNT Express behoorden tot de sterkste stijgers met winsten van respectievelijk 1,3 en 1,2 procent. Beleggers hopen dat de Amerikaanse pakketbezorger UPS het bod op TNT Express zal verhogen. PostNL heeft een belang van bijna 30 procent in TNT.

In de MidKap werden de resultaten van vastgoedfonds Vastned beloond met een koerswinst van 3,2 procent. Volgens analisten van ING blijft Vastned een van de meest aantrekkelijke vastgoedondernemingen voor beleggers.

Olievraag

Bouwbedrijf Ballast Nedam klom 5,4 procent na beter dan verwachte resultaten over 2011. Grontmij steeg 4,6 procent. Het ingenieursbureau gaat zich de komende jaren richten op de herstructurering van het bedrijf.Grontmij kondigde ook een emissie aan ter waarde van 80 miljoen euro, die moet helpen om de strategie uit te voeren.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,71 dollar per vat en Brentolie daalde 0,5 procent tot 124,80 dollar per vat. Het oliekartel OPEC heeft vrijdag zijn verwachting voor de groei van de wereldwijde olievraag voor dit jaar naar beneden bijgesteld.

Gerelateerde artikelen