ANP2 mei '12 23:06

De Graafschap houdt Excelsior op 2 punten

Roland Alberg (M) van Excelsior mist een grote kans in de wedstrijd tegen De Graafschap. ANP
Roland Alberg (M) van Excelsior mist een grote kans in de wedstrijd tegen De Graafschap. ANP

DOETINCHEM (ANP) - De strijd om rechtstreekse degradatie uit de eredivisie is nog steeds niet beslist. De Graafschap hield woensdag aan de directe confrontatie met hekkensluiter Excelsior een zwaarbevochten gelijkspel (2-2) over, waardoor het gat tussen beide degradatiekandidaten 2 punten blijft in het voordeel van de Doetinchemse club. Het duel op De Vijverberg lag ongeveer een uur stil wegens onweer.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het cruciale duel. Zoals trainer Richard Roelofsen vooraf al aankondigde, probeerde De Graafschap vanuit de (verdedigende) organisatie te voetballen, dus zonder heel opportunistisch blind de aanval te kiezen.

Vanaf de aftrap zag het veldspel van Excelsior er beter uit dan dat van De Graafschap. Verder dan een kopkans van aanvoerder Joost Broerse kwam de Rotterdamse club aanvankelijk niet. Het openingsdoelpunt viel halverwege de eerste helft verrassend aan de andere kant. Soufian El Hassnaoui zette de bomvolle Vijverberg in vuur en vlam: 1-0.

Gelijkmaker

Lang plezier had De Graafschap niet van die voorsprong. Ruim 5 minuten later maakte Luigi Bruins op aangeven van Broerse na een knappe actie de verdiende gelijkmaker: 1-1. Voetballend bleef Excelsior, met Roland Alberg en de jeugdige Kevin Jansen als aanjagers, de betere ploeg, maar kansen leverde dat in de eerste helft niet meer op.

Meteen na rust had Excelsior pech dat Broerse bij een vrije trap buiten bereik van doelman Yves de Winter de paal raakte. Zo'n 10 minuten later was het wel raak. Jansen bereikte met een splijtende pass Alberg, die eerst doelman De Winter passeerde en daarna de bal koelbloedig in het lege doel schoof: 1-2. Dezelfde Alberg miste kort daarop de kans het duel definitief te beslissen.

Dat bleek een dure misser. In de bloedstollende slotfase kwam De Graafschap 10 minuten voor tijd tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Van dichtbij kopte Michael de Leeuw snoeihard raak. Ondanks kansen aan beide kanten viel de beslissing in het adembenemende slot, met een onderbreking van circa een uur, niet. Ook niet nadat Excelsior met tien man verder moest na een rode kaart voor invaller Mick van Buren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen