ANP3 mei '12 21:33Aangepast op 3 mei '12 22:47

Facebook wil tot 12 miljard dollar ophalen

NEW YORK (ANP) - Facebook mikt bij zijn beursgang op een opbrengst van mogelijk 12 miljard dollar. Dat bleek donderdag uit documenten die het socialenetwerkbedrijf inleverde bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Facebook mikt op een introductieprijs van 28 tot 35 dollar per aandeel. De totale waarde van het bedrijf kan daardoor oplopen tot ruim 95 miljard dollar. Dat is bijna evenveel als Amazon.com en meer danouderetechnologieconcerns als Hewlett-Packard en Dell samen.

Facebook brengt in totaal 337 miljoen aandelen op de markt. Daarvan worden er 180 miljoen nieuw uitgegeven. Bestaande investeerders verkopen ruim 157 miljoen aandelen. Oprichter Mark Zuckerberg verkoopt zelf ruim 30 miljoen stukken. Na de beursgang houdt Zuckerberg ongeveer 57 procent van het stemrecht bij het bedrijf in handen.

Google

De introductie van Facebook op Wall Street moet veruit de grootste worden van een internetbedrijf ooit. Google haalde met zijn beursgang in 2004 bijna 2 miljard dollar op.

De top van Facebook houdt de komende weken een zogeheten roadshow, waarbij investeerders warm worden gemaakt voor het aandeel. De beursintroductie kan volgens ingewijden op 18 mei plaatsvinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen