ANP21 jan '12 12:09

Laura Dekker heeft bijna haar record

De haven in Simpson Bay waar Laura Dekker naar verwachting zaterdag haar soloreis om de wereld zal voltooien. ANP
De haven in Simpson Bay waar Laura Dekker naar verwachting zaterdag haar soloreis om de wereld zal voltooien. ANP

PHILIPSBURG (ANP) - Zeilmeisje Laura Dekker voltooit naar verwachting zaterdag haar soloreis om de wereld. Het 16-jarige meisje vertrok een jaar geleden vanaf Sint Maarten en is, als zij daar zaterdag aankomt, de jongste solozeiler die rond de wereld heeft gevaren. Onverwachte weersomstandigheden kunnen er overigens toe leiden dat haar aankomst een of zelfs twee dagen later is.

Dekker heeft in totaal ruim 27.000 zeemijlen afgelegd. Het record staat nu nog op naam van de Australische zeilster Jessica Watson. Zij voltooide de reis drie dagen voordat ze 17 werd. Laura wordt 17 op 20 september 2012. Het verschil tussen de twee meisjes is wel dat Watson de reis non-stop maakte. Laura pauzeerde tijdens haar reis een aantal keer en keerde ook terug naar Nederland om op de Hiswa een lezing te geven.

Het is niet duidelijk wat Dekker na haar reis gaat doen. Ook kan haar zegsman nog geen uitsluitsel geven over het voltooien van haar middelbare school. Dekker mocht haar reis gaan maken, als zij onderweg zou blijven leren. Dat is er zeker de laatste maanden bij ingeschoten, omdat zij te druk was met zeilen.

Toch zit er voor Laura ook een zwart randje aan het record; dat komt namelijk niet in het Guinness Book of Records. De organisatie accepteert niet langer de jongste categorie, omdat ze minderjaringen niet wil aanmoedigen tot het doen van recordpogingen die de organisatie niet geschikt vindt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen