ANP13 aug '12 09:19Aangepast op 13 aug '12 10:00

AEX opent licht lager

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs maandag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen aan de nieuwe handelsweek. Een teleurstellende groei van de Japanse economie wakkerde de bezorgdheid over de wereldwijde economische vooruitzichten aan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent lager op 332,03 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 503,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,3 en 0,4 procent.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie in het land in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent is gegroeid vergeleken met een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal werd nog een groei van 1,3 procent in de boeken gezet. Economen rekenden vooraf op een groei van 0,7 procent.

Fugro

Beleggers krijgen deze week ook meer inzicht in de stand van de Europese economie. Onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland komen dinsdag met een eerste schatting van de economische groei, of krimp, in het tweede kwartaal.

In de AEX stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 1,7 procent. Grootste stijger was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van van 1,5 procent. In de MidKap was industrieel toeleverancier Aalberts Industries de grootste daler met een verlies van 1,35 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de sterkste stijger met een plus van 0,6 procent.

E.ON

In Frankfurt won E.ON 0,9 procent. Het Duitse energiebedrijf zag de winst in de eerste jaarhelft ruimschoots verdrievoudigen tot 3,1 miljard euro. E.ON herstelde zich daarmee van de klap die het vorig jaar kreeg door het besluit van de Duitse regering om alle kerncentrales vervroegd te sluiten.

Julius Baer zakte in Zürich 3,7 procent. De Zwitserse private bank neemt de internationale activiteiten op het gebied van vermogensbeheer over van de Amerikaanse bank Merrill Lynch. De transactie heeft een waarde van 1,47 miljard Zwitserse frank (1,22 miljard euro).

De euro was 1,2277 dollar waard, tegen 1,2295 aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 93,04 dollar per vat en Brentolie steeg 0,5 procent tot 113,56 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen