ANP29 jan '12 11:05

SP naar recordhoogte in peiling De Hond

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Zondag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. In de Tweede Kamer hebben de socialisten 15 zetels. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling.

De winst voor de SP gaat deze week ten koste van GroenLinks en nieuwkomer 50PLUS. Voor de andere partijen is het zetelaantal onveranderd in vergelijking met de vorige peiling.

Regeringspartij VVD staat op 30 zetels, een minder dan nu in het parlement. Coalitiegenoot CDA staat op 12, 9 minder dan het huidige zetelaantal. Gedoogpartner PVV scoort zondag 20 zetels. Dat zijn er 4 minder dan bij de laatste verkiezingen behaald. De drie partijen van de gedoogcoalitie komen samen tot 62 zetels.

50PLUS

De PvdA heeft in de peiling van zondag 17 zetels (30 in de Kamer), D66 16 (10), GroenLinks 8 (10) en de ChristenUnie 6 (5). De SGP en de Partij voor de Dieren staan allebei op 3 zetels, eentje meer dan hun huidige zetelaantal. 50PLUS is niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer maar staat in de peiling op 1 zetel.

Volgens onderzoek van De Hond haalt de SP vooral kiezers weg bij de PvdA. 32 procent van de PvdA-kiezers in 2010 zegt nu SP te zullen stemmen. Omgerekend zijn er volgens De Hond 10 zetels van de huidige winst van de SP in de peiling afkomstig van de PvdA.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen