ANP4 sep '12 16:54

ECB wil strikte scheiding van toezicht

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is wel bereid om het toezicht op de Europese banken op zich te nemen, maar alleen als er aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Dat zei dinsdag de Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen op een conferentie van bankiers.

Ten eerste moet de huidige belangrijkste taak van de ECB, het toezien op de prijsstabiliteit in de eurolanden, volledig overeind blijven. Deze taak en het monetaire beleid dat daar uit vloeit moet ook volledig gescheiden zijn van de toekomstige toezichtsfunctie van de bank. ,,Dat kan door middel van een Chinese muur en een nieuw beleidsorgaan dat naast het bestuur van de ECB staat en verantwoordelijk wordt voor het toezicht'', aldus Asmussen.

Daarnaast wil de bankier dat er wordt vastgelegd dat de ECB toegang krijgt tot alle noodzakelijk informatie en ook de macht krijgt om eventueel banken te sluiten als die niet levensvatbaar blijken te zijn. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, zou de ECB niet de verantwoordelijkheid voor het toezicht op zich moeten nemen, vindt Asmussen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen