ANP16 mrt '12 07:54Aangepast op 16 mrt '12 08:36

'Vlakke opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag vlak openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers zijn wat voorzichtiger geworden nu de graadmeters de hoogste standen in 8 maanden tijd naderen.

,,De AEX begint vlak, maar de rally lijkt tot in extase te worden doorgevoerd. Op Wall Street is de Dow-Jonesindex voor de zevende dag op rij hoger gesloten en de Duitse DAX is dit jaar al meer dan 20 procent gestegen. Als we vrijdag de top neerzetten zullen de markten waarschijnlijk wat afkoelen, maar er staat nog genoeg geld langs de zijlijn'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Volgens Koenders is het vrijdag ook een belangrijke expiratiedag. In Duitsland en de Verenigde Staten is het 'quadruple' expiratie, waarbij de opties op aandelen, indices, futures en stockfutures expireren. Dit fenomeen kan grote koersschommelingen veroorzaken.

Constructief overleg

Het Amerikaanse UPS liet vrijdag weten ,,constructief overleg'' te blijven voeren met TNT Express over een mogelijke overname van de Nederlandse pakketbezorger. TNT express wees op 17 februari een bod van 9 euro per aandeel af. Ondanks die afwijzing bleven beide bedrijven de voorbije weken wel in gesprek over een overname.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de nieuwe Griekse obligaties donderdag gewaardeerd op een rating van CCC, ofwel nog steeds ,,kwetsbaar voor wanbetaling''. De rating weerspiegelt volgens het bureau de ,,onzekere economische Griekse groeivooruitzichten'' en de ,,nog steeds grote schuldenlast''.

Verre Oosten

De meeste beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag licht omlaag. De Japanse beurs wist de stijgende lijn echter vast te houden. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent hoger en boekte daarmee een weekwinst van 2,1 procent.

De beurzen in New York wisten donderdag de positieve stemming door te zetten. De S&P 500-index brak daarbij voor het eerst sinds juni 2008 door de grens van 1400 punten.

Positief

De breed samengestelde index eindigde 0,6 procent hoger op 1402,60 punten. De Dow-Jonesindex steeg 0,4 procent tot 13.252,76 punten en boekte daarmee de zevende winstbeurt op rij. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,5 procent tot 3056,37 punten.

Ook op de meeste Europese beurzen bleef de stemming donderdag positief. In Amsterdam sloot de AEX-index op het hoogste niveau sinds eind juli vorig jaar. De AEX klom 0,6 procent tot 335,10 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven kreeg er 0,8 procent bij tot 556,21 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,4 en 0,9 procent. Londen viel licht uit de toon met een min van 0,1 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3080 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 105,45 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 123,15 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen