ANP24 dec '12 14:15

Beurs Amsterdam kalm richting kerst

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de beurs in Amsterdam namen maandag alvast een voorschot op de kerstdagen. De graadmeters op het Damrak lieten op een verkorte en zeer nieuwsluwehandelsdag nauwelijks beweging zien.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 344,52 punten. De MidKap noteerde licht in de plus op 535,30 punten. De beurs in Londen ging 0,2 procent omhoog, maar Parijs tekende een klein verlies op. Frankfurt was gesloten.

Dinsdag, eerste kerstdag, zijn de beurzen in Europa en New York de gehele dag gesloten. Ook op woensdag blijft het Damrak dicht.

Zware rem

De onzekerheid over de Amerikaanse begrotingscrisis hing nog altijd boven de markt. Er is grote twijfel of politici in Washington voor het einde van dit jaar een overeenkomst weten te sluiten over de gevreesde 'fiscal cliff'. De Republikeinse leider John Boehner zag zich vorige week gedwongen de voorgenomen stemming over zijn belastingplan in het Huis van Afgevaardigden in te trekken, omdat het plan op te weinig steun van zijn eigen partijgenoten kon rekenen.

Als er voor het einde van het jaar geen compromis wordt gesloten, treedt een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen in werking die een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie. Vrijdag riep Boehner alle partijen op te blijven werken aan een akkoord. Amerikaanse politici lieten dit weekeinde doorschemeren dat mogelijk wel een beperkte deal kan worden gesloten om zo de meest ernstige gevolgen van de fiscal cliff te voorkomen.

KBC

Qua bedrijfsnieuws was het erg stil maandag. Kardan verkoopt voor circa 15 miljoen euro een belang in verhuurd vastgoed in Tel Aviv. De investeerder verwacht dat de transactie een nettowinst oplevert van ongeveer 10 miljoen euro. Het aandeel Kardan won 2,2 procent.

De Belgische bank KBC verkoopt zijn Russische bankdochter Absolut Bank aan een groep van Russische bedrijven die de activa beheren van het op een na grootste private pensioenfonds in Rusland. De transactie levert KBC 300 miljoen euro op. Op de beurs in Brussel daalde KBC 0,6 procent.

De euro was 1,3211 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde licht tot 88,44 dollar per vat. Brentolie kostte 108,37 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen