ANP4 apr '12 14:08

Core Laboratories krijgt notering Amsterdam

AMSTERDAM (AFN) - De internationale dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Core Laboratories komt in het tweede kwartaal naar de beurs in Amsterdam. Het bedrijf wil naast zijn notering in New York ook in Amsterdam aanwezig zijn om meer Europese institutionele beleggers aan te trekken. Dat zei financieel directeur Richard Bergmark van Core Laboratories woensdag tegen ANP-Reuters.

Core Laboratories onderzoekt in opdracht van oliemaatschappijen hoe de productie van bestaande olie- en gasvelden kan worden opgevoerd door verschillende technieken te gebruiken. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 908 miljoen dollar en een nettowinst van 185 miljoen dollar. Core Laboratories heeft Nederlandse wortels en vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Vlaardingen met ruim 250 werknemers. Wereldwijd telt het bedrijf circa 5000 werknemers.

Volgens Bergmark is voor een notering aan de Amsterdamse beurs gekozen na verzoeken van institutionele beleggers in Europa, waaronder Nederlandse partijen. Europese institutionele beleggers bezitten circa 5 procent van de aandelen. Door de notering in Amsterdam hoopt Core Laboratories meer investeringen aan te trekken, aldus de Amerikaan.

Diversiteit

Daarnaast wil Core Laboratories zijn aandeelhoudersbasis diversifiëren door de notering in Amsterdam, zei Bergmark. ,,Zo krijgen we beter toegang tot kapitaal van institutionele beleggers en meer diversiteit bij de aandeelhouders. Institutionele beleggers kiezen voor de langere termijn en dat is in het belang van het bedrijf.''

De onderneming heeft hoofdkantoren in Amsterdam en Houston, Texas. Volgens Bergmark is de notering in Amsterdam niet bedoeld om extra kapitaal op te halen. ,,We hebben geen extra kapitaal nodig. Veel kapitaal gaat juist terug naar de aandeelhouders door dividend en de inkoop van eigen aandelen.''

Olie

Core Laboratories heeft meer dan 70 kantoren in ruim 50 landen. Het bedrijf verleent diensten aan alle grote olieconcerns in de wereld. Core Laboratories is nu bij 1050 olie- en gasvelden betrokken. Dit aantal groeit jaarlijks met circa 50 velden, aldus Bergmark.

De financieel directeur zei dat Core Laboratories op eigen kracht is gegroeid. ,,We zijn niet erg acquisitiegericht. Met overnames weet je pas na een paar jaar wat je hebt binnengehaald. Wij vertrouwen vooral op interne ontwikkeling en organische groei.''

6 miljard

Core Laboratories kreeg in 1995 een notering aan de Nasdaq met een marktkapitalisatie van 120 miljoen dollar. In 1998 kreeg het bedrijf een notering aan de NYSE. Nu bedraagt de marktwaarde ruim 6 miljard dollar. Er zijn circa 48 miljoen aandelen vrij verhandelbaar.

Core Laboratories heeft voor 2012 een omzetverwachting uitgesproken van 1,01 tot 1,05 miljard dollar. Het aandeel Core Laboratories sloot dinsdag in New York op 134,54 dollar. ING heeft een 'buy'-rating voor het aandeel en een koersdoel van 142 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen