ANP10 aug '12 17:49

China zet beurzen op verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen gesloten. Beleggers waren terughoudend door de zwakke groei van de Chinese export in juli.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,4 procent lager op 333,50 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 504,50 punten. De beurs in Parijs leverde 0,6 procent in. Londen en Frankfurt zakten 0,1 en 0,3 procent.

Beurzen stonden wereldwijd onder druk door de tegenvallende cijfers over de internationale handel van China die vrijdag naar buiten kwamen. Daaruit bleek dat de export van China in juli slechts met 1 procent is gegroeid. De import nam met bijna 5 procent toe. Beide ontwikkelingen waren slechter dan verwacht en werden gezien als een teken dat de groei van de Chinese economie verder verzwakt.

Fugro

In de AEX was Fugro de sterkste daler, met een min van bijna 3 procent. De halfjaarcijfers van de bodemonderzoeker werden door analisten met gemengde gevoelens ontvangen. De resultaten lagen min of meer in lijn met de verwachtingen, maar de winstverwachting voor heel 2012 viel lager uit dan voorzien.

TomTom boekte met een plus van 1,5 procent de sterkste koerswinst. Analisten van UBS voorspelden vrijdag dat het navigatiebedrijf in 2014 een omslagpunt bereikt, waarbij de dalende inkomsten uit de verkoop van navigatiekastjes worden gecompenseerd door andere activiteiten.

ASMI

In de MidKap was toeleverancier aan de chipindustrie ASMI de grootste daler met een verlies van 3 procent. Bouwbedrijf Heijmans ging aan kop met een winst van 2 procent.

In Frankfurt won ThyssenKrupp ruim 5 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern heeft in het afgelopen kwartaal door de zwakte op de staalmarkt lagere resultaten behaald dan een jaar eerder. Wel bevestigde de grootste staalfabrikant van Duitsland vrijdag zijn prognoses voor het gehele gebroken boekjaar 2011/2012.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 92,80 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,6 procent, tot 112,50 dollar per vat. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar door de afkoeling van de wereldeconomie minder hard zal stijgen dan eerder voorzien.

De euro was vrijdagmiddag 1,2295 dollar waard, tegen 1,2275 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen