ANP25 jan '12 12:20

Ier bouwt huis van een miljard euro

ANP
ANP

DUBLIN (ANP) - Een werkloze Ier bouwt een appartement van 1,4 miljard euro. Kunstenaar Frank Buckley heeft versnipperde bankbiljetten gekregen van de Ierse drukkerij van eurobiljetten en ze verwerkt tot papieren bouwstenen. Die stenen vormen de basis voor zijn woning. ,,Je kunt veel zeggen over de euro, maar het is goed isolatiemateriaal'', aldus de Ier.

Buckley noemt zijn woning een monument voor de ,,waanzin'' in Ierland in de afgelopen 10 jaar na de introductie van de gemeenschappelijke munteenheid. Het appartement is gebouwd in de lobby van een kantoorgebouw in Dublin dat 4 jaar geleden werd opgeleverd, op het hoogtepunt van de vastgoedluchtbel, en sindsdien leegstond. ,,Mensen hebben miljarden uitgegeven aan gebouwen die nu niets meer waard zijn'', stelt Buckley. ,,Ik wilde iets creëren uit niets.''

De kunstenaar betrok zijn appartement in december en is nog druk bezig met het plaatsen van een keuken. De muren en de vloeren zijn bedekt met bankbiljetten en het is binnen zo warm, dat Buckley slaapt zonder dekens. Aan de muren hangen foto's van munten en bankbiljetten.

Economische crisis

Ierland kampt sinds 2007 met een economische crisis. De 'Keltische Tijger' moest zelfs worden gered met financiële injecties van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Buckley ondervond de problemen aan den lijve. Hij kreeg op het hoogtepunt van de economische hoogtijdagen een hypotheek van 365.000 euro voor een huis in een buitenwijk van Dublin, terwijl hij geen stabiel inkomen had. Hij scheidde van zijn vrouw, die nog altijd in het pand woont dat nu nog maar zo'n 240.000 euro waard is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen