ANP9 aug '12 09:58Aangepast op 9 aug '12 10:22

Merk Ikea nu helemaal Nederlands

ANP
ANP

STOCKHOLM (ANP) - Het merk Ikea wordt helemaal Nederlands. De door Ikea-oprichter Ingvar Kamprad beheerde Liechtensteinse holding Interogo heeft de meubelmerknaam voor 9 miljard euro verkocht aan dochteronderneming Inter Ikea Systems in Delft.

Dat bevestigde een woordvoerder van het concern dinsdag. De interne verschuiving van de merknaam naar Nederland moet een einde maken aan de onduidelijkheid over de vestiging van het bedrijf en de plaats waar belasting wordt afgedragen, stelde hij.

Vooral in de Zweedse publieke opinie zijn de onduidelijke macht van de familie Kamprad over Ikea, de geldstromen van het van oorsprong Zweedse bedrijf en de ingewikkelde structuur met holdings en bedrijven in verschillende landen regelmatig onderwerp van discussie. Ikea publiceert sinds twee jaar zijn jaarresultaten, volgens kenners om tegemoet te komen aan de kritiek.

Interogo

Ikea in Delft was al eigenaar van het concept van de meubelwinkels van het concern. Het hoofdkantoor van Ikea is al jaren in Nederland gevestigd omdat het belastingklimaat hier milder is dan in Zweden. Door nu ook het eigendom van de merknaam naar Nederland over te hevelen hoopt het concern alle onduidelijkheid over het meubelbedrijf weg te nemen, benadrukte de woordvoerder.

Moederholding Interogo in belastingparadijs Liechtenstein blijft wel het overkoepelende orgaan voor alle Ikea-bedrijven. Interogo zou volgens eerdere schattingen een vermogen van zeker 10 miljard euro hebben, nog voor de verkoop van de merknaam aan de Nederlandse Ikeadochter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen