ANP6 feb '12 16:44

'Griekse regeringsbespreking uitgesteld'

ATHENE (AFN) - De Griekse coalitieleiders zullen elkaar waarschijnlijk pas dinsdag ontmoeten. Dat meldde een bron rond de Griekse regering maandag. Oorspronkelijk stond de ontmoeting voor maandag op de agenda.

De gesprekken met de coalitiegenoten van premier Lucas Papademos over verdere bezuinigingen lijken nog weinig vruchten af te werpen. De politieke leiders gingen zondag zonder overeenkomst uit elkaar na een vergadering van enkele uren.

Intussen voert de Europese Unie de druk op Griekenland flink op. De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn zei maandag ,,dat de deadline al verstreken is'', wat betekent dat Griekenland in feite al te laat is met het voldoen aan de Europese eisen om het steunpakket te krijgen.

Akkoord

Een akkoord tussen de coalitiegenoten is noodzakelijk om een overeenkomst met private schuldeisers over de afschrijving van een deel van de Griekse schulden te kunnen sluiten. Ook komt Griekenland alleen in aanmerking voor verdere EU-hulp als de zogeheten trojka, vertegenwoordigers van het IMF, de EU en de Europese Centrale Bank, overtuigd zijn van de Griekse wil tot verdere bezuinigingen.

De Griekse vakbonden hebben intussen opgeroepen tot een nieuwe algemene staking. Die moet dinsdag het gehele land stilleggen uit protest tegen nieuwe bezuinigingen.

Gerelateerde artikelen