ANP14 aug '12 09:19Aangepast op 14 aug '12 09:57

AEX begint in de plus

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag in de plus begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met winsten. De stemming wordt gesteund door iets beter dan verwachte economische cijfers uit Frankrijk en Duitsland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 333,77 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 501,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,6 tot 0,8 procent.

Voor opening van de beurs bleek dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 0,3 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De groei van Europa's grootste economie viel daarmee iets hoger uit dan verwacht. De Franse economie stagneerde in het afgelopen kwartaal, terwijl economen hadden gerekend op een krimp. In Nederland groeide de economie onverwacht met 0,2 procent op kwartaalbasis.

RWE

In Frankfurt verloor het Duitse energieconcern RWE 1,2 procent. Het moederbedrijf van het Nederlandse Essent schrapt de komende 2 jaar nog eens ongeveer 2400 banen. De sanering maakt deel uit van een programma dat de winstgevendheid van het bedrijf eind 2014 met 1 miljard euro moet verbeteren. Het verlies aan werkgelegenheid komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 8000 arbeidsplaatsen.

Hochtief daalde 0,8 procent. De grootste bouwonderneming van Duitsland is in het tweede kwartaal van het jaar onverwacht in de rode cijfers gedoken. Hochtief, gecontroleerd door het Spaanse ACS, zette een verlies neer van 15 miljoen euro. Dat kwam onder meer omdat het concern geld opzij moest zetten voor een project in Hamburg.

TNT Express

In de AEX zakte TNT Express 0,5 procent. De Europese Commissie liet weten een pauze in te lassen bij het onderzoek naar de geplande overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS. Volgens een woordvoerder van TNT Express neemt de commissie de pauze ,,om administratieve redenen''. Het bedrijf ziet geen reden om zijn verwachtingen over het overnameproces aan te passen.

Van Lanschot klom 1,5 procent. De bank zag de nettowinst in de eerste helft van het jaar met 87 procent kelderen tot 5,7 miljoen euro. Het verslechterende economische klimaat dwong de bank tot hogere voorzieningen voor slechte kredieten. Ook de onrust op de financiële markten drukte de winst omdat cliënten terughoudend zijn met beleggen.

De euro was 1,2375 dollar waard, tegen 1,2337 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 93,36 dollar per vat en Brentolie steeg 0,5 procent tot 114,11 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen